Ammatit tutuksi! – Kallahden peruskoulun verkkolehti Kalmari

Ammatit tutuksi!

Kansanedustajakansanedustaja

Kansanedustaja Ozan Yanar vieraili koulussamme maanantaina 4.4. esittelemässä kansanedustajan työtä. Vierailu toteutui liittyen vanhempainyhdistys Kavy:n Tiedot ja taidot tiskiin- hankkeeseen. Ozan vastasi kysymyksiin mm. nuoruudestaan sekä työstään kansanedustajana.

Ozan kertoi elämästään Suomessa sekä ennen muuttoa Suomeen. Hän kertoi haluavansa olla mallina nuorille siitä, että Suomessa pääsee pitkälle kovalla työllä, koska täällä on paljon mahdollisuuksia. Ozan meni lukion jälkeen opiskelemaan yliopistoon taloustiedettä neljäksi vuodeksi ja inspiroitui kansanedustajaksi tajutessaan, että hänellä on mahdollisuus vaikuttaa Suomen tulevaisuuteen. Hän valitsi Vihreät- puolueen, koska se kannattaa tasa-arvoa ja ymmärtää hänen mielestään globalisoitumista hyvin. Hän toivoo, että nuoret innostuvat muuttamaan maailmaa ja vaikuttamaan asioihin sekä painottaa opiskelun olevan tärkeää elämässä eteenpäin pääsemistä varten.

Beza, Alesia ja Jasmin, 9A

 

Kuvittajakuvittaja

Toinen Kavy:n oppilaille järjestämä ammattiesittely oli kuvittaja Anssi Keräsen vierailu keskiviikkona 6.4.. Hän kertoi valinneensa ammattinsa, koska piti sitä itselleen parhaana mahdollisena työnä. Hän kehottaa nuoria etsimään työn, josta he itse pitävät. Hän sanoi kuvittajan työssä olevan tärkeää yhteistyökyky  erilaisten ihmisten kanssa sekä kyky osata viestittää ihmisten ajatuksia työnsä kautta. Kuvittajan työhön kuuluu esimerkiksi lehtien, nettisivujen ja kirjojen kuvittaminen.

Koulutustaustastaan Anssi kertoi, että hän on opiskellut taidekorkeakoulussa graafista suunnittelua ja valmistunut maisteriksi. Hän on opiskellut graafisen suunnittelun lisäksi maalausta, valokuvausta sekä typografiaa. Hän neuvoo nuoria panostamaan koulunkäyntiin, ja hankkimaan yleissivistystä sekä myös tekemään paljon töitä tavoitteidensa eteen.

Beza, 9A

 

Sisustusarkkitehti ja muotoilijasisustaja

Sisustusarkkitehti, muotoilija Petra Lassenius vieraili koulussamme 12.4.. Hän esitteli nuorille sisustusarkkitehdin ja muotoilijan ammatteja. Hän kertoi myös, missä ammattiin voi opiskella, miten opiskelupaikkaa haetaan ja  mitä opiskelu sisältää.

Hänen työnsä kuulosti mielenkiintoiselta ja tärkeältä. Petra kertoi, että muotoilijan työ on hyvin monipuolista, voit olla joko luova tai tekninen tai molempia. “Elämme rakennetussa ympäristössä, kaikki ympärillämme oleva on suunniteltu ja muotoiltu bussipysäkeistä lähtien.” Ammatti alkoi kiinnostaa minua, koska tällä alalla pitää osata piirtää ja luoda uusia ideoita. Muotoilijan pitää seurata, mitä ympärillä tapahtuu ja kerätä vaikutteita kulttuurista ja kuvataiteesta. Työhön kuuluu myös muiden maiden kulttuurien ja muodin seuraaminen. Työssä on tärkeää tietää, mitä materiaaleja voi käyttää mihinkin tarkoitukseen ja ymmärtää mittasuhteiden merkitys.

Petra kertoi, että eläytymiskyky on tärkeä osa muotoilijan työtä. Esimerkkinä hän näytti kuvan, jossa hänelle oli puettu 90 kiloa painavat vaatteet ja silmälasit, joilla näki huonosti. Kuvassa hän istui tavallisella wc-istuimella ja yritti nousta sieltä ylös. Hän kertoi, että tämän kokemuksen jälkeen on paljon helpompaa suunnitella liikuntarajoitteiselle ja heikosti näkevälle asiakkaalle huonekaluja tai kodin sisustusta. Muotoilijan ammattiin voi opiskella Aalto-yliopistossa ja ammattikorkeakouluissa. Aloituspaikkoja on vähän, siksi pääsykokeisiin kannattaa valmistautua. Pääsykokeissa on mm. Piirtämistehtäviä ja pienoismallien rakentamista. Töissä saa näkyä oma persoonallinen leima, koska kyseessä on luova ala.

Petrasta viime vuonna tehty webinaari-haastattelu löytyy  osoitteesta   https://www.youtube.com/watch?v=yp1vQfbds2c

 

Erika, 9B